Kiertotalouden pyörään vauhtia – Circwaste-kunnat ja -alueet aktiivisia ohjelmatyössä

Uutinen 26.8.2020 klo 11.17
Tuuli Myllymaa © Kai Widell

Kesälomakauden jälkeen syyskausi on pyörähtänyt käyntiin ja monet ovat palanneet töihin mukanaan uusia kokemuksia niin kotimaan kaupungeista kuin luonnostakin. Runsas mustikkasato ja aurinkoiset säät ovat hemmotelleet retkeilijöitä luonnonpuistoissa ja kiitollisuutta huokuva palvelu väljissä museoissa, hotelleissa, ravintoloissa ja kahviloissa. Kesällä on onneksi ollut löydettävissä monia keinoja kerätä energiaa syksyn työkautta varten terveytemme suojelemiseksi voimassa olevia suosituksia noudattaen.

Ja energiaa syksyyn juuri tarvitaankin, sillä tulossa on tapahtumarikas loppuvuosi!

Yhdeksi kiertotalouden kohokohdaksi nousee syksyn aikana viimeisteltävä Kiertotalouden strateginen ohjelma, jota valmistellaan ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön johdolla yhteistyössä merkittävimpien teollisuuden alojen, kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa. Ohjelmaa tarvitaan kiertotalouden systeemisen muutoksen toteuttamiseksi ja siinä on tarkoitus määritellä tarvittavat toimet, varata resurssit sekä asettaa tavoitteet ja mittarit.

Circwaste-hankkeen edustajana ohjelman valmistelussa Kunnat ja alueet -teemaryhmässä on ollut ilahduttavaa nähdä kuntien aitoa tekemisen iloa ja halua kiertotalouden edistämiseksi. Kun on tahtoa ja osaamista, syntyy myös tuloksia. Mikäli kaikissa teemoissa tahtotila on yhtä vahva, ohjelmalla on kaikki edellytykset olla todellinen menestystarina. Kunnat ja alueet -ryhmän työhön pääsee tutustumaan Kunnat ja alueet kiertotalouden veturina -webinaarissa Kuntamarkkinoilla 9.9. klo 12 – 12.45. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Kuntaliitto, Sitra ja Suomen ympäristökeskuksen Circwaste-hanke. Tervetuloa mukaan!

Ympäristöministeriön koordinoimana päivitetään syksyn aikana myös valtakunnallinen jätesuunnitelma, tuttavallisemmin VALTSU. Myös Circwaste-hanke aikoo tukea prosessia. Hankkeemme alueelliset yhteistyöryhmät Lounais-Suomessa, Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa ovat vuoden 2017 alusta alkaen toimineet kiertotalouden aktivaattoreina. Varsinais-Suomen liitto, Keski-Suomen liitto, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Lappeenrannan kaupunki ovat tehneet kiertotaloutta vakiinnuttavaa työtä ja koordinoineet alueilleen kunnianhimoiset kiertotalouden tiekartat. Tiekarttoihin alueet ovat valinneet keskeisimmät tavoitteensa ja toimet niiden saavuttamiseksi.

Nyt alueelliset yhteistyöryhmät ovat koordinaattoreiden tukemina osallistumassa valtakunnallisen jätesuunnitelman päivitykseen. Mikä hieno mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja viemään eteenpäin kiertotalouden tavoitteita. Alueellisiin yhteistyöryhmiin osallistuvilla asiantuntijoilla on oiva mahdollisuus antaa osaamistaan valtakunnallisen strategiatyön käyttöön.

Kun löydämme yhdessä tasapainon kiertotalouden kattamien kestävyyden eri ulottuvuuksien välille, meillä on mahdollisuus vähentää luonnonvarojen käyttöä ja lopulta irrottaa taloudellinen kasvu luonnonvarojen käytöstä ja muusta kuormituksesta. Voimme myös vähentää ilmastovaikutuksia ja muuta kuormitusta ympäristöön sekä säilyttää luontoa ja lisätä hyvinvointia.

Yhteistyössä on voimaa!

Tuuli Myllymaa, ryhmäpäällikkö,Circwaste-hankkeen projektipäällikkö
Suomen ympäristökeskus SYKE


  • Tulosta sivu