Biokimppa-kampanja innostaa biojätteen lajitteluun Hämeessä

Uutinen 4.12.2020 klo 12.27
© Marianne Aro

Loimi-Hämeen Jätehuolto aloitti huhtikuussa Biokimppa-kampanjan, joka nostaa esiin jäteyhtiön 25-vuotisjuhlien teemaa, biojätettä. Asukkaat voivat ottaa käyttöönsä perheen tai naapurusten kesken ilmastoidun BioSelect-astian, jonka tyhjennysväli voi olla kesälläkin jopa neljä viikkoa.

”Haluamme rohkaista biojätteen lajitteluun tuomalla esiin perinteisen ratkaisun sijaan vaihtoehtoja”, kertoo Loimi-Hämeen Jätehuollon ympäristöneuvoja Mirva Naatula. Taustalla vaikuttaa jätelain tuleva muutos. ”Kannustamme aloittamaan biojätteen keräyksen hyvissä ajoin ilman pakkoa.”

Biokimppa-palvelu on saatavilla Loimi-Hämeen Jätehuollon alueella 11 kunnassa, joissa on kunnan järjestämä biojätteen keräys. ”Innokkaimmin Biokimppa on otettu käyttöön suurimmissa keskuksissa Forssassa ja Akaassa.”

Paperipussi antaa ilman kiertää biojätteessä

Ilmastoidussa astiassa on tuulettuva välipohja, rei’itetyt sivut ja kannen välissä kumitassut, mikä parantaa ilman kiertoa. ”Halutessaan astiaan saa mukaan myös biojätteen kuivumista edistävän biohyllyn, johon biopussin voi jättää kuivumaan”, Naatula sanoo.

Biojätteen lajittelun aloitus on tehty asukkaille helpoksi. ”Autamme ihan kädestä pitäen tarjoamalla alkuun myös nipullisen paperipusseja, jotka ovat edellytyksenä ilmastoidun astian käytölle, ja telineen, johon pussit voi keittiössä ripustaa. Yhtä hyvin toimii muu kuitupakkaus tai vaikka sanomalehti.”

Ilmastoidun astian käyttäjiltä on tullut vain myönteistä palautetta. ”Kun ilma kiertää, biojäte kuivuu eikä hajuja synny”, Naatula korostaa. Viime kesän lämpimilläkään jaksoilla kukaan ei ilmoittanut hajuhaitoista, ja myös hyönteiset ovat vähentyneet. ”Paperinen biojätepussi kannattaa pitää keittiössä avonaisena, jotta biojäte kuivuu, mutta rullata pussi kiinni ennen astiaan laittamista.”

BioSelect-astia sisältä päin. © Marianne Aro

Jätekuljettavat tyhjentävät liki täysiä astioita!

BioSelect-astia on tuonut ratkaisun monen kotitalouden pulmaan, jossa biojäteastiaa ei ehditä saada täyteen viikossa tai kahdessa, mikä on jätehuoltomääräysten mukainen tyhjennysväli tavalliselle biojäteastialle.

”Jätekuskimme arvioivat seurantatyökalun avulla biojäteastioiden täyttymisen prosentteina, ja viikon tyhjennysvälillä moni omakotitalon biojäteastia on vain 10–20-prosenttisesti täynnä. Sen sijaan neljässä viikossa astiat näyttävät täyttyvän helposti”, Naatula sanoo tyytyväisenä.

Hänelle paras palaute kampanjasta onkin ollut se, että jätekuljettajat käyvät tyhjentämässä lähes täysiä jäteastioita. Myös kuljettajalle tuulettuva astia on mukavampi. ”Vaikka astia olisi täynnä, biojäte on tuulettuvassa astiassa kuivempaa ja siksi kevyempää käsitellä.”

Biokimppa auttaa säästämään jätekuluissa

Biojäte kerätään kotona paperipussiin.© Marianne Aro

Kampanjan kohderyhmänä ovat omakotitalot, mutta pidemmän tyhjennysvälin BioSelect-astiat sopivat myös pienille taloyhtiöille. Konseptia muokataan asiakkaan tarpeiden mukaan.

”Parhaimmillaan tuulettuva jäteastia on 1–4 talouden käytössä, mutta suurimmat Biokimpat sisältävät 8–12 taloutta. Silloin tarjoamme käyttöön ihan tavallisen biojäteastian, koska biojätettä kertyy hyvin jo viikossa tai kahdessa”, Naatula kertoo. Naapurusten yhteistyössä on etuja. ”Palvelu on hyvin kannattavaa naapurien kesken, koska silloin biojätteen keräyksen hinta jaetaan.”

Tällä hetkellä moni kotitalous kerää biojätettä yksin, mutta silloinkin on havaittu säästöjä. Biojäteastian tyhjennys neljän viikon välein mahdollistaa sen, että sekajätteenkin keräysväliä voidaan harventaa jopa kahdeksaan viikkoon. ”Jätelasku voi olla biojätteen keräyksen kanssa jopa aikaisempaa pienempi, jos sekajätettä on haettu aiemmin esimerkiksi kahden viikon välein.”

Biokimppa-kampanja on ollut Hämeessä niin onnistunut, että sitä jatketaan vuonna 2021. ”Siitä eteenpäin tuulettuvan biojäteastian käyttö yksin tai naapurien kanssa tulee olemaan meillä ihan tavallinen, jatkuvasti tarjolla oleva palvelu”, Naatula sanoo.


  • Tulosta sivu