Jätteiden lajittelu kotitalouksissa on avainasemassa vastattaessa kunnianhimoisiin kierrätystavoitteisiin. Yksi merkittävimmistä kierrätykseen vaikuttavista tekijöistä on jätehuollon palvelutaso eli lajittelupisteiden saatavuus ja saavutettavuus: onko lajittelumahdollisuuksia tarjolla omalla asuinalueella ja miten pitkä matka lähimmälle keräyspisteelle on kotoa. Jätehuollon palvelutasosta on säädetty myös laissa, jotta keräyspisteitä olisi riittävästi ja tasapuolisesti eri alueilla.
Seurattavaksi on valittu kolmen erilaisen jakeen keräyspisteiden saavutettavuus sekä laskettu asukkaiden etäisyys lähimmälle muovipakkausten, poistotekstiilien ja SER:n keräyspisteelle tie- ja jalkakäytäväverkkoa pitkin Digiroad-tieverkkoaineiston pohjalta. Tarkastelutapa havainnollistaa, miten helppoa ja aikaa vievää jätteiden vieminen keräyspisteelle on, onko matka mahdollista taittaa jalan tai polkupyörällä vai tarvitaanko jätteiden kierrätykseen viemiseen autoa. Tietolähteenä keräyspisteistä on käytetty Suomen Kiertovoima ry:n (KIVO) ylläpitämää kierratys.info-palvelua. Poistotekstiilien osalta hyödynnetään lisäksi tietoa UFF:n, Fidan ja SPR:n keräyspisteistä. SER:n osalta huomioidaan myös romua vastaanottavat päivittäistavara- sekä kodinkone- ja elektroniikkakaupat.
Lajittelumahdollisuudet vaihtelevat erilaisten asuinalueiden, kuntien ja alueiden välillä. Vaikka niin muovipakkausten, tekstiilien kuin SER:n keräyspisteitä on ympäri Suomea, parhaiten pisteet ovat saavutettavissa tiheimmin asutuilla alueilla eteläisessä Suomessa. Lyhin matka eri keräyspisteille on asukkailla Uudenmaalla ja pisin Lapissa.
Muovipakkausten aluekeräyspisteet
Muovipakkausten aluekeräyspisteiden saavutettavuus: ajomatkan pituus ja saavutettavuus jalkaisin tai pyörällä 2019
Vuoden 2019 lopussa muovipakkausten aluekeräyspisteitä oli lähes jokaisessa kunnassa. Pohjois- ja Itä-Suomessa varsin moni joutuu kuitenkin turvautumaan autoon viedessään muovia lähimmälle keräyspisteelle. Lataa isompi kuva
ajomatkan pituuden mukaan tästä ja
jalkaisin/pyörällä tästä (png). © SYKE/Circwaste 2020
Muovipakkausten aluekeräyspisteiden saavutettavuus maakunnittain kotoa tietä pitkin 2019 (kaikki kotitaloudet)
Muovijätteen erilliset keräyspisteet ovat parhaiten saavutettavissa Kaakkois-, Etelä- ja Lounais-Suomessa. Muualla suurin osa väestöstä asuu yli kahden kilometrin päässä keräyspisteestä.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste 2020
Lähimmän muovipakkausjätteen aluekeräyspisteen saavutettavuus kotoa tietä pitkin erillispientaloissa 2019
Pientaloalueilla muovijätteet viedään pääasiassa erillisiin aluekeräyspisteisiin, mutta kerros- ja rivitalossa asuvilla on yhä useammin oma kiinteistökohtainen keräysastia. Yli 60% erillispientalojen asukkaista asuu yli kahden kilometrin päässä muovin aluekeräyspisteestä.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste 2020
Poistotekstiilien keräyspisteet
Poistotekstiilien keräyspisteiden saavutettavuus: ajomatkan pituus ja keräyspisteiden saavutettavuus jalkaisin tai pyörällä 2019
Poistotekstiilien keräyspisteitä on tiheästi erityisesti Etelä- ja Lounais-Suomessa ja monissa kunnissa on useiden eri toimijoiden järjestämiä keräyspisteitä. Lataa isompi kuva
ajomatkan pituuden mukaan tästä ja
jalkaisin/pyörällä tästä (png). © SYKE/Circwaste 2020
Lähimmän poistotekstiilien keräyspisteen saavutettavuus kunnittain kotoa tietä pitkin 2019
Poistotekstiilien keräyspisteitä on tiheästi erityisesti Etelä- ja Lounais-Suomessa ja monissa kunnissa on useiden eri toimijoiden järjestämiä keräyspisteitä.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste 2020
SER:n keräyspisteet
SER:n keräyspisteiden saavutettavuus: ajomatkan pituus ja keräyspisteiden saavutettavuus jalkaisin tai pyörällä 2019
SER:n keräyspisteet sijaitsivat pääosin taajamissa vuoden 2019 lopussa. Lataa isompi kuva
ajomatkan pituuden mukaan tästä ja
jalkaisin/pyörällä tästä (png). © SYKE/Circwaste 2020
Lähimmän SER:n keräyspisteen saavutettavuus maakunnittain kotoa tietä pitkin 2019
40 % suomalaisista asuu alle kilometrin päässä SER:n keräyspisteestä. Alueelliset erot ovat pienempiä SER:n lajittelumahdollisuuksien kuin muovipakkausjätteen ja poistotekstiilien osalta.
Lataa isompi kuva (png). © SYKE/Circwaste 2020
Lisätietoja
- erikoistutkija Kati Pitkänen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi
- tutkija Tiina Karppinen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi
- tutkija Kimmo Nurmio, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi