Jokainen vaatekaappi on osa ratkaisua

Uutinen 2.11.2018 klo 14.24
Laatuvaatekaappi 285
Pia Engström  ja Rinna Saramäki.
© Heikki Kivijärvi

Jälleen kerran uusi paitapusero kutistui jo ensimmäisessä pesussa. Tuliterän takin napit on itse ommeltava paremmin kiinni. Pikamuotikulttuurissa vaatteita tuotetaan ja myydään halvalla. Tuotteita ei tarvitse tehdä kestäviksi, sillä nurkan takana häämöttää jo uuden sesongin mallisto. Mainonta ja sen tuottamat mielikuvat ruokkivat kertakäyttökulttuuria.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus haluaa muuttaa pikamuotikulttuurin suuntaa. Tekstiiliasiantuntija Rinna Saramäen kanssa yhteistyössä toteutettu Laatuvaatekaappi-kokonaisuus opastaa kuluttajaa valitsemaan fiksusti.

Kiinnitä katse laatuun

Laatuvaatekaappi auttaa tunnistamaan vaatteen laadun. Hyvälaatuinen tekstiili kestää kauemmin ja mahdollistaa uudelleenkäytön. Näin ei tarvitse koko ajan ostaa uusia vaatteita ja arvokkaita resursseja säästyy.

”Suurin osa vaateostoksia tekevistä ei esimerkiksi katso lainkaan pesulappua. On tärkeää palata aivan perusasioiden äärelle: mikä on vaatteen materiaali ja miten sitä huolletaan. Saumoista ja muista yksityiskohdista näkee, miten laadukkaasti vaate on valmistettu”, ympäristöasiantuntija Anu Hakala Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta sanoo.

Laatuvaatekaapista löytyy esimerkkejä eri laatuisista vaatteista ja vinkkejä, mihin kannattaa kiinnittää huomiota ostoksilla. Esimerkiksi huonolaatuisen T-paidan saumat kiertävät jo ennen pesua, kun taas hieman kalliimpi paita pysyy hyvän näköisenä useankin pesun jälkeen.

”Päivä, paita ja pesuun – tämä on nykypäivää. Iso osa vaatteen ympäristökuormaa tulee juuri pesusta – mitä enemmän pestään, sitä enemmän kangas kuluu ja vaatteen käyttöikä lyhenee. Pesu kuluttaa aina myös energiaa ja vettä. Usein pelkkä tuuletus kuitenkin riittää”, Hakala muistuttaa.

”Kiinnostus vaatteiden kestävyyteen on viime aikoina lisääntynyt selvästi. Jokainen käyttää vaatteita, joten se, mitä kaupassa valitsee, on iso kannanotto. Monet nuoret ovat hyvin kiinnostuneita vaatteista ja muodista, joten aihe on helppo askel laajemminkin kulutuksen ympäristövaikutuksiin. Kuluttamisen vähentäminen on tietenkin kaiken perusta – osta vain tarpeeseen ja hyvää”, Hakala jatkaa.

Riittääkö puuvilla?

Tekstiilien kulutus kaksinkertaistuu lähitulevaisuudessa, koska maapallon väestö kasvaa ja yhä suuremmalla osalla on varaa kuluttaa enemmän.

”Puuvillan tuotantokapasiteetti on nyt lähes maksimissaan, ja pian emme pysty valmistamaan tarvittavaa määrää tekstiiliä. Luonnonvarojen riittävyys tulee väistämättä vastaan, sillä maa-alaa tarvitaan myös ruuantuotantoon. Olemassa oleva tekstiili, erityisesti puhdas puuvilla, pitäisi nähdä arvokkaana resurssina ja sitä tulisi hyödyntää kiertotalouden keinoin”, Hakala sanoo.

Tekstiilituotannolla on maailmalaajuisesti valtavat ympäristövaikutukset. Esimerkiksi puuvillan valmistus kuluttaa paljon vettä ja vie maapinta-alaa. Toisaalta tekokuitujen valmistukseen käytetään uusiutumattomia luonnonvaroja ja niiden käyttö vapauttaa haitallista mikromuovia ympäristöön.

Kiertotalous vaateteollisuuden johtotähdeksi

Tällä hetkellä suuri osa käytetyistä tekstiileistä joutuu turhaan jätteeksi. Tekstiilien kierrätys tulee kuitenkin Suomessa pakolliseksi vuonna 2025, joten tekstiilien hyödyntämiseksi on kehitettävä uusia tekniikoita.

Esimerkiksi Telaketju-verkosto on kehittänyt tekstiilien koko kierrätysketjua materiaalin keräämisestä ja lajittelusta aina jalostamiseen ja liiketoiminnan järjestämiseen saakka. Uuden puuvillan liuotusteknologian avulla käytetystä tekstiilistä saadaan valmistettua jopa neitseellistä materiaalia vastaavaa kuitua.

Lisäksi uudet puupohjaiset tekstiilimateriaalit tarjoavat vaihtoehtoja puuvillan ja keinokuitujen rinnalle.
 

Lisätietoa:

Ympäristöasiantuntija Anu Hakala
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus
anu.hakala@kierratyskeskus.fi
 

Lisää aiheesta:

  • Laatuvaatekaappiin voi tutustua Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskusken Itäkeskusken ja Nihtisillan myymälöissä ja tällä hetkellä myös Heurekassa. Lisäksi virtuaalinen kaappi löytyy osoitteesta www.kierratyskeskus.fi/vastuullisetvaatteet, mistä löytyy materiaalia myös kestäviin vaatevalintoihin sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen aiheen parissa. Lisäksi teemasta on räätälöity opetuspaketti yläkouluikäisille ja vanhemmille.
  • Telaketju-verkosto: https://telaketju.turkuamk.fi/

  • Tulosta sivu