Uutinen 10.9.2021 klo 11.32
© Kiinteistö- ja Jätehuolto Paakkola Oy
Iin kunnassa aloitettiin vuoden 2021 alussa biojätteen Kimpassa jätteetön -erilliskeräyskokeilu. Idea lähti liikkeelle kierrätyshaluisista iiläisistä, mikä on hyvä uutinen kunnalle, joka haluaa vähentää jätemääränsä vuoden 2000 tasolle ja kierrättää vähintään 55 prosenttia yhdyskuntajätteistä.
"On ollut ilo huomata, miten kuntalaiset ovat alkaneet omaksua ilmasto- ja ympäristötietoista identiteettiä", kertoo yhteisöaktivaattori Johanna Jakku-Hiivala Iin Micropolis Oy:stä. Biojätettä ei ole aikaisemmin kerätty. "Jätemääräysten päivittäminen on hidasta, mutta keräyskokeilu oli nopea keino päästä alkuun."
Käytännön tasolla kokeilun teki mahdolliseksi paikallisen jätteenkuljetusliikkeen mukaan tulo. "Halusimme osallistua kokeiluun, koska olemme nähneet jätteitä kuljettaessamme, miten paljon biojätettä menee sekajätteen sekaan", kertoo Veli Paakkola Iin Kiinteistö- ja Jätehuolto Paakkola Oy:stä. Jätteenkuljetuksen voi tilata myös Lassila & Tikanojalta.
Vuokrarivitaloissa kannetaan ympäristövastuuta
Kokeilua vauhditti, että jo ensimetreillä mukaan ilmoittautui noin 200 asuntoa hallinnoiva Iin Vuokratalot Oy. "Vuokralaisemme ovat kyselleet jo pitkään biojätteen keräysmahdollisuudesta, ja meille on yhtiönä tärkeää näyttää kunnassa esimerkkiä", kertoo toimitusjohtaja Antti Tuomaala. Keräysintoa tuettiin ihan konkreettisesti. "Asensimme koteihin uusia jätevaunuja kaikille halukkaille."
Kahden viikon välein tyhjennettävät biojäteastiat ovat täyttyneet paikoin niin vauhdilla, että monessa pihapiirissä harkitaan tiheämpää tyhjennysväliä. Ajan kanssa erilliskeräys mahdollistaakin sekajätteen tyhjennysvälien pidentämisen. "Tärkeintä on kuitenkin asukkaiden mahdollisuus kantaa kortensa kekoon ympäristöasioissa", Tuomaala korostaa.
Asukkaat ovat lähteneet kokeiluun innokkaasti mukaan, ja tällä hetkellä biojätettä kerätään jo yhdeksässä vuokrarivitalossa. Biojäteastiat ovatkin tulleet niihin jäädäkseen. "Tarkoitus on laajentaa keräystä myös Iin ydinkeskustan ulkopuolelle," Tuomaala sanoo.
Myös Veli Paakkolasta on selvää, ettei entiseen ole paluuta. "Eihän keräystä voi lopettaa, kun ihmiset ovat siihen tottuneet ja uusia kotejakin tulee mukaan koko ajan."
Yli 230 kotitaloutta kierrättää biojätteet
Micropolis lahjoitti 30 ensimmäiselle keräyskimpalle 140 litran biojäteastiat, paperipusseja ja biojäteoppaan, millä saatiin mukaan noin 230 huoneistoa. "On ollut hienoa nähdä, miten kokeilu on aktivoinut kuntalaisia ilmastotoimiin ja edistänyt samalla kunnan kiertotaloustavoitteita", Jakku-Hiivala sanoo.
Astiat menivät yhdessä vilauksessa, ja Veli Paakkolan mukaan uusia pyydetään heiltä jatkuvasti. "Elokuussa mukana oli Iin Vuokratalojen lisäksi noin 40 muuta rivitaloyhtiötä ja 20 yksityistä kotitaloutta. Omakotialueilla sekajätteen määräkin on vähentynyt."
Paakkolat noutavat biojätteet samalla kertaa sekajätteen kanssa. Autoissa on lokerikot eri jätejakeille. Biojäte kuljetetaan mahdollisimman suurina kertamäärinä Ruskon jätekeskukseen Ouluun. "Biojätettä tulee noin 3,4 tonnia kuukaudessa, ja määrä on lisääntynyt koko ajan", Paakkola kertoo. Iin biojätteistä tehdään Gasumin biokaasulaitoksella muun muassa lämpö- ja sähköenergiaa sekä liikennepolttoainetta.
Lisää aiheesta