CircBrief: Tavoitteena muovien kestävä kiertotalous

Uutinen 15.3.2023 klo 12.25
© Adobe Stock

Muovijäte on arvokasta materiaalia, jonka arvo säilyy, kun kierrätämme sen. Uusimmassa CircBriefissä esittelemme, kuinka vuotavat muovikierrot saataisiin suljettua.

Lisäksi tiivistimme yhteen tänä vuonna päättyvän Circwaste-hankkeen työtä muovin kiertotaloustutkimuksen eteen ja miten juuri alkamassa oleva uusi EU-hanke PlastLIFE tulee jatkamaan tätä arvokasta työtä.

Muovikierrot vuotavat, mutta miten ne saataisiin suljettua?

Muovien hyvien ominaisuuksien takia niitä käytetään laajalti ja osaltaan ne mahdollistavat nykyisenlaisen yhteiskuntamme toimivuuden. Muovit ovat kestäviä, keveitä ja moneen käyttöön muokattavia materiaaleja. Kuitenkin muovien suuret käyttömäärät ovat aiheuttaneet roskaantumista ja ongelmia.

Muoveista aiheutuvia ongelmia voidaan vähentää muovien kestävällä kiertotaloudella, jossa kerran käyttöön otetut luonnonvarat ja niistä jalostetut muovit ovat käytössä ja tuottamassa taloudellista lisäarvoa mahdollisimman pitkään. Kiertotaloudessa muoveja kulutetaan kohtuullisesti ja kertakäyttötuotteita korvataan kestävillä tuotteilla.

Esimerkkejä elävästä elämästä

Osana seitsenvuotista Circwaste-hanketta on tehty paljon tutkimusta ja työtä muovien kiertotalouden edistämiseksi. Kokosimme uuteen CircBriefiin esimerkkejä kolmesta osahankkeestamme. Keski-Suomen liiton Circwaste-osahankkeessa on selvitetty kotitalouksien sekajätteen koostumusta sekä taajamassa että haja-asutusalueella. Pohjois-Karjalassa, Karelia-ammattikorkeakoulussa tutkittiin jätemuovin määriä ja niiden kiertotaloutta ja LUT-yliopistossa tutkittiin kahta puu-muovikomposiittireseptiä.

Lue lisää Circwaste-osahankkeiden tutkimuksesta:

Tutustu julkaisuun

Lisätietoja

  • erikoistutkija Helena Dahlbo, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi
  • erikoistutkija Sari Kauppi, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi

  • Tulosta sivu