Biokimppa-kampanjen inspirerar till att sortera bioavfall i Tavastland

Nyhet 19-03-2021 kl. 16.52
© Marianne Aro

Loimi-Hämeen Jätehuolto inledde i april projektet Biokimppa, som lyfter fram temat för avfallsbolagets 25-årsjubileum, nämligen bioavfall. Invånarna kan inom familjen eller tillsammans med grannarna ta i bruk ett BioSelect-kärl, vars tömningsintervall under sommaren kan vara upp till fyra veckor.

”Vi vill uppmuntra till sortering av bioavfall genom att lyfta fram alternativ till den traditionella lösningen”, berättar Mirva Naatula, miljörådgivare inom Loimi-Hämeen Jätehuolto. Bakgrunden till detta finns i ändringen av avfallslagen. ”Vi uppmuntrar till att börja samla in bioavfall i god tid utan tvång.”

Biokimppa-tjänsten är tillgänglig i 11 kommuner inom Loimi-Hämeen Jätehuoltos område, som har insamling av bioavfall som ordnas av kommunen. ”Invånarna i centralorterna Forssa och Ackas har varit ivrigast att börja med Biokimppa.”

En papperspåse låter luften cirkulera i bioavfallet

Det ventilerade kärlet har en vädrande mellanbotten, hål i sidorna och gummitassar under locket, vilket förbättrar luftcirkulationen. ”Om man vill får man också med en biohylla där biopåsen kan läggas på tork”, berättar Naatula.

Det har gjorts enkelt för invånarna att börja sortera bioavfall. ”Vi hjälper till på alla sätt, bland annat genom att ge nya användare en bunt papperspåsar, som är en förutsättning för användning av ett ventilerat kärl, och en ställning där man kan hänga upp påsen i köket. Andra förpackningar som består av fibrer, eller varför inte en dagstidning, fungerar lika bra.”

Responsen från användarna av de ventilerade kärlen har varit helt och hållet positiv. ”När luften cirkulerar torkar bioavfallet och luktar inte”, poängterar Naatula. Inte ens under de varmaste perioderna förra sommaren klagade någon över lukt, och även insekterna har minskat. ”Man bör ha bioavfallspåsen öppen i köket så att bioavfallet torkar, men sedan rulla ihop kanten för att försluta den innan man lägger den i avfallskärlet.”

BioSelect-kärl © Marianne Aro

Sopbilsförarna tömmer nästan fulla kärl!

BioSelect-kärlet har löst problemet som många hushåll haft med att man inte hinner fylla bioavfallskärlet på en eller två veckor, vilket är tömningsintervallet för ett vanligt bioavfallskärl enligt avfallshanteringsbestämmelserna.

”Våra sopbilsförare bedömer med hjälp av ett uppföljningsverktyg hur fulla bioavfallskärlen är i procent, och med en veckas tömningsintervall är många bioavfallskärl för egnahemshus bara 10–20 procent fyllda. På fyra veckor verkar kärlen dock fyllas lätt”, säger Naatula nöjt.

Den bästa responsen på kampanjen har också varit att sopbilsförarna tömmer nästan fulla kärl. Ett ventilerat kärl är trevligare också för förarna. ”Även om kärlet skulle vara fullt är bioavfallet torrare i ett ventilerat kärl, och därmed lättare att hantera.”

Biokimppa ger inbesparingar i avfallskostnader

Bioavfall samlas hemma i en papperspåse. © Marianne Aro

Målgruppen för kampanjen är egnahemshus, men BioSelect-kärlen med längre tömningsintervall lämpar sig även för små husbolag. Konceptet anpassas till kundernas behov.

”I bästa fall används ett ventilerat avfallskärl av 1–4 hushåll, men de största Biokimppa-grupperna omfattar 8–12 hushåll. Då ordnar vi med ett helt vanligt bioavfallskärl, eftersom det fylls på en vecka eller två”, berättar Natula. Samarbete mellan grannar har fördelar. ”Tjänsten är lönsam för grannar, eftersom man delar på priset för insamling av bioavfall.”

Just nu samlar många hushåll in sitt bioavfall ensamma, men även då har man sett inbesparingar. Tömning av bioavfallskärlet var fjärde vecka ger möjlighet att förlänga tömningsintervallerna även för blandavfall, kanske till så mycket som åtta veckor. ”Fakturan för avfallshantering kan bli mindre än tidigare med insamling av bioavfall, om blandavfallet tidigare har hämtats exempelvis varannan vecka.”

Biokimppa-kampanjen har varit så framgångsrik i Tavastland att den fortsätter år 2021. ”Efter det kommer användning av ett ventilerat bioavfallskärl ensam eller tillsammans med grannarna att vara en helt vanlig tjänst som vi alltid erbjuder”, säger Naatula.


  • Skriv ut sidan