Circnews 4/2022

20.12.2022 klo 10.13

Jätetieto on suunnittelun ja ohjauksen aarre

Jätteiden seuranta nousee joka vuosi kiinnostavaksi puheenaiheeksi, kun Tilastokeskus julkaisee odotetut yhdyskuntajätteen tilastonsa. Tavoitteet ovat selvät – kierrätyksen tulisi kasvaa selvin harppauksin ja jätemäärien vähentyä. Näin saavuttaisimme valtakunnallisen jätesuunnitelman ja kiertotalouden strategisen ohjelman tavoitteet sekä täyttäisimme EU:n jätedirektiivin vaatimukset.

Kun alueellista ja vertailukelpoista jäteseurantatietoa tuotetaan pitkäjänteisesti, saadaan aikaan vahva jätesuunnittelun työkalu kiertotalouden edistämiseksi. Alueelliset kierrätysasteet tulisikin asettaa kansalliseen lainsäädäntöön ohjauskeinoksi. Tuotettavalle tiedolle olisi käyttöä, kirjoittaa Tuuli Myllymaa vuoden viimeisessä uutiskirjeessämme, jonka myötä toivotamme kaikille rauhallista vuodenvaihdetta.

Lue lisää

 

Kotitalouksien jätteen kierrätys tehostunut monilla Suomen kuntaseuduilla

© Adobe Stock

Suomen ympäristökeskus on julkaissut uutta alueellista tietoa kotitalousjätteen määristä ja kierrätysasteista. Selvityksessä mukana olevat kunnat ovat sitoutuneet edistämään kiertotaloutta osana Circwaste–Kohti kiertotaloutta-hankkeen edelläkävijäkuntia tai Fisu-verkostoa.

Lue lisää


Lahden tavoitteena on olla jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050 - uusi kiertotalouden tiekartta hyväksytty

© Visit Lahti -kuvapankki

Lahden kaupunginhallitus on hyväksynyt kaupungille uuden kiertotalouden tiekartan. Lahden tavoitteena on olla jätteetön kestävän kulutuksen kaupunki vuonna 2050. Kiertotalouden tiekartta ohjaa toimintaa tähän tavoitteeseen.

Lue lisää


Kasvistuotannon sivuvirtoja voidaan hyödyntää rehuissa ja elintarvikkeissa

© Luke

Luonnonvarakeskuksen Circwaste-osahankkeessa on tutkittu vuodesta 2018 asti, miten kasvistuotannon sivuvirtoja voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin. Suomalaisten kulutustottumukset vaikuttavat kasvissivuvirtojen määrään.

Lue lisää


Uudelleenkäytössä piilee valtava potentiaali

© Ville Jäppinen

Uudelleenkäyttö on keskeinen osa kiertotaloutta. Kun tuotteet ja tavarat pysyvät käytössä, vähenevät sekä neitseellisten luonnonvarojen tarve että jätemäärät. Lisäksi uudelleenkäyttö luo työpaikkoja ja tukee heikossa asemassa olevia.

Lue lisää


Know-as-you-throw – Italiassa osataan jäteasiat

© Tuuli Myllymaa

Marraskuun alussa Circwaste-hankkeen jäteasiantuntijat ja tutkijat matkustivat Pohjois-Italiaan tutustumaan paikallisiin jätehuoltoratkaisuihin ja EU Life -rahoitteiseen kehittämisprojektiin nimeltä ReThinkWaste.

Lue lisää


Auta meitä kehittämään Kestävyysloikkaa!

© SYKE

Vastaa lyhyeen kyselyyn ja auta meitä tekemään Kestävyysloikka-palvelusta vieläkin parempi! Kestävyysloikka on Suomen ympäristökeskuksen tarjoama ja ylläpitämä alusta ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisujen esittelemiseksi ja levittämiseksi. Se on kaikille avoin ja ilmainen.

Lue lisää


 

BLOGIT

Kaksisataa vuotta kiertotaloutta ja kulttuuriperintöä
Jarmo Linjama, SYKE

Katurakentamisen uudet tuulet – Yliopistonkadun kiertotaloushankinta
Karoliina Tuukkanen ja Petri Leppänen, Tampereen kaupunki

 

TAPAHTUMAT

Työ- ja yrityspalvelut vihreän siirtymän vauhdittajana
11.1.2023, online

Kierrätyslannoitteista apua sadon turvaamiseen
12.1.2023, online

Launch of the State of the Art Analysis on Nordic Circularity
31.1.2023, online

Kestävä kuntatyö 2023
22.3.2023 , hybridi

Kiertotalouspäivät
10.–11.5.2023, Jyväskylän Paviljonki

Lisää tapahtumia

 

AJANKOHTAISTA

Uudelleenkäytön toimijat verkostoituivat luomaan kestävää tulevaisuutta

Kiertotalousratkaisuille näkyvyyttä Kestävyysloikka-palvelussa!

SYKE Policy Brief: Jätevesien ravinteet hyötykäyttöön (syke.fi)

Tulli ja SYKE valvoivat yhteistyössä Suomesta lähteviä jätekuljetuksia (syke.fi)

Kiertotalouden sääntely ohjaa resurssitehokkuutta (kiertotaloussuomi.fi)

Mistä osaajat kiertotalouteen -työpaja kokosi yli 150 ammattilaista ratkomaan kiertotalouden osaajapulaa (kiertotaloussuomi.fi)


  • Tulosta sivu