Miten vähentää fossiilisen raaka-aineen käyttöä muoveissa?

Uutinen 30.5.2024 klo 14.50
Muovitunnelissa viljeltäviä viherkasvirivistöjä ja katemuovia
Tunneliviljelyä. © Kuva: Adobe Stock

Muovin kiertotalouden vauhdittaja PlastLIFE julkaisi hankkeen ensimmäisiä tuloksia maatalousmuovien, kierrätyksen edistämisen ja roskaamisen pysäyttämisen näkökulmista 24. huhtikuuta Joensuussa ja etäyhteyksin järjestetyssä seminaarissa.

Esitellyt ratkaisut pyrkivät osaltaan siihen, että muovien valmistuksessa nyt käytettävän fossiilisen raaka-aineen  käyttöä voitaisiin tulevaisuudessa vähentää: miten hyödynnetään jätemuovi uudeksi tuotteeksi, löydetään biohajoavia vaihtoehtoja muoveille ja saadaan muoviroska kierrätykseen ympäristöön heittämisen sijaan.

Tähän artikkeliin olemme koonneet parhaat palat seminaarin puheenvuoroista.

Maatalouden jätemuovi uudeksi tuotteeksi

Maataloudessa käytetään paljon muoveja - katemateriaaleina, varsien tukina, kastelujärjestelmissä ja esimerkiksi paalimuoveina. Mutta miten maatalouden muovit kiertävät? Tällä hetkellä melko heikosti, ja sopivia käyttökohteita maatalouden jätemuoveille on vähän.

Rehupaaleja ja jätemuovia
© Kuva: Annika Johansson / Syke

Karelia-ammattikorkeakoulu on ratkonut yhtälöä ja kehittänyt uuden tuotteen, joka valmistetaan maatalousmuovijätteestä. Keksinnön ensiesitteli Simo Paukkunen Karelia-ammattikorkeakoulusta. Karelia jatkaa tuotteen kehittämistä edelleen.

Maatalouden jätemuovista valmistettu harmaa muovinen mallikappale.
Karelia-ammattikorkeakoulun tiimi on valmistanut maatalousjätemuovista monikäyttöisen tuotteen, jota voidaan valmistaa paikallisesti ja käyttää erilaisten elementtien rakentamiseen. © Kuva: Karelia AMK
 

Nestemäinen biohajoava kate voisi korvata katemuovin

Luonnonvarakeskuksen tutkija Marleena Hagner esitteli vaihtoehtoja maatalouden ja puutarhatuotannon katemuoveille. Luke tutkii ja testaa nestemäistä biohajoavaa katetta erilaisissa ympäristöissä. Kate auttaa ehkäisemään rikkaruohoja ja tuholaisia sekä vähentämään maaperän muovikuormitusta.

 

Biomuovin haasteet ja mahdollisuudet

Biomuovin kierrätettävyyttä biolaitoksilla tutkitaan esimerkiksi selvittämällä muovien määrää biokaasuprosessissa sekä sitä, hajoavatko biopussit ja -säkit mädätysprosessin aikana, kertoi Nelli Pitkänen. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n käynnissä oleva tutkimus tarjoaa uutta tietoa biokaasutuksen tehokkuudesta ja muovista prosessissa,

Muovipoli puolestaan kehittää bio- ja kierrätysmuovi-innovaatioita yhdessä Aalto yliopiston ja New Plastics Center NPC -osaamisverkoston kanssa. Muovipoli Oy:n yhteistyössä Muoviteollisuus ry:n kanssa käynnistämä yrityslähtöinen muovialan osaamisverkosto NPC keskittyy biomateriaali-innovaatioiden ja tuotekehityksen edistämiseen Suomessa. Sauli Eerolan mukaan tavoitteena on uusien materiaalien kehittämiseen ja käyttöönottoon tarvittavan yhteistyön ja verkostoitumisen vahvistaminen.

Seis roskaamiselle! Kansalaistoimintaa ja kampanjointia

Maarit Sallinen Pohjois-Karjalan Martoista esitteli muovien kiertotaloutta edistävää Martta-toimintaa. Martat tavoittavat viestinnällään miljoonia suomalaisia vuosittain. Muovien lajittelua ja kierrätystä edistetään neuvonnalla, luennoilla ja kursseilla.

Pidä Saaristo Siistinä ry kampanjoi jo toista vuotta kaupunkien kaduilla värikkäin kalahahmoin havainnollistaen roskien kulkeutumista hulevesien mukana katujen viemärikaivoista vesistöön. Kiia Palon mukaan kaivonkansitarrat ilmestyvät tänä syksynä 19 kaupunkiin. Kuluttajille suunnattu Mahanpuruja muovista -kampanja saa rahoitusta PlastLIFE-hankkeesta.

Lisätietoja

Suunnittelija Waltteri Heikkilä, etunimi.sukunimi@syke.fi

Erikoistutkija Helena Dahlbo, etunimi.sukunimi@syke.fi


  • Tulosta sivu