Kiertotaloustapahtuma Tulevaisuuden palasia esitteli kouriintuntuvia esimerkkejä kiertotaloudesta

Uutinen 29.10.2019 klo 9.05
Älypuhelinpalapeli havainnollistaa koko kännykän elinkaaren. © Luukas Myller

Circwaste-hanke osallistui Tulevaisuuden palasia -kiertotalousaiheiseen tapahtumaan Tiedekeskus Heurekassa lauantaina 26.10.2019 rakentamalla tapahtumaan älypuhelinpalapelin, jota pelaamalla voitiin oppia, mitä raaka-aineita kännykän valmistukseen tarvitaan, mistä ne ovat peräisin ja miten niitä voidaan kierrättää.

Koko perheelle sopivalla Tulevaisuuden palasia -tapahtumalla juhlistettiin uuden Kiertotehdas-näyttelyn avautumista. Tapahtumassa koettiin, haistettiin ja maistettiin mitä kaikkea kiertotalous voi olla ja esiteltiin toivoa tarjoavia konkreettisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Kiertotalouden nykyisiin keinoihin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin tutustuttiin kokeiluissa ja työpajoissa. Tapahtumassa oli useita kiertotalouden eri alojen osaajia vastaamassa kysymyksiin ja esittelemässä uusinta tietoa kiertotalouden monista puolista.

Käytännönläheisyyttä kännykän elinkaaren avulla

"Älypuhelin on kaikille tuttu laite, mutta moni ei varmaan tule ajatelleeksi, mitä materiaaleja se sisältää, miten laajasti ympäri maailmaa nuo materiaalit ovat peräisin ja minkälaisia vaikutuksia kännykän koko elinkaarella on. Laitteen elinkaaren vaikutuksia ympäristöön voi vähentää käyttämällä sitä mahdollisimman pitkään ja toimittamalla käytöstä poistuva laite kierrätykseen. On upea mahdollisuus päästä tuomaan tätä viestiä Heurekan kävijöille ja etenkin kaikista kohderyhmistä potentiaalisimmalle - lapsille", kertoo Circwaste-hankkeen johtaja Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Älypuhelinpalapelia pelannut perhe pohtii kiertotaloutta

Isä Miika, äiti Anna ja pojat Vincent ja Edward olivat myös saapuneet tiedekeskus Heurekaan, jonka näyttelyt ovat heidän mielesstään hyvää sadepäivän puuhaa lapsille, mutta samalla myös hyvä ja käytännönläheinen tapa tutustua kiertotalouden teemoihin.

Perheen arjessa kiertotalous näkyy ihan perinteisesti tavaroiden kierrätyksenä. ”Kierrätämme jätteitä, lastenvaatteita ja leluja. Kotimme lähellä sijaitsevaa kierrätyskeskusta on tullut hyödynnettyä myös, sinne on sekä viety tavaraa että ostettu käytettyä”, perhe kertoo.

Maapallon tulevaisuus mietityttää heitä paljonkin. Mediassa kiertotalous esitetään usein niin ylätasolla, että helposti jää kaipaamaan enemmän konkreettisia keinoja ja ideoita. Perheen omassa arjessa nettikirppikset ovat hyvä keino kierrättää lasten vaatteita. Hyvä idea on myös kutsua naapuruston lapsia kylään ja kierrättää vaatteita ja vaikkapa polkupyörä.

Älypuhelinpalapeli sai kiitosta sen käytännönläheisyydestä. ”Opimme tänään ainakin sen, että kännykässä on paljon sellaisia raaka-aineita, joita ei ole tullut edes ajatelleeksi aiemmin”, sanovat perheen pojat Edward ja Vincent, ja ottavat lopuksi itsestään selfien.

Pelin jälkeen isä Miika ja äiti Anna ottavat pojista (Edward vasemmalla ja Vincent oikealla) selfien. © Luukas Myller

Kiertotehdas-näyttely jatkaa Heurekassa

Avajaistapahtuman jälkeen tiedekeskus Heurekassa jatkaa Kiertotehdas-näyttely, jossa näyttelykävijä pääsee tulevaisuuden kiertotehtaan työntekijäksi, jonka tehtävänä on korjata tavaroita ja tehdä uusiotuotteita. Samalla voi syntyä oivalluksia siitä, miten luonnonvarojen kulutusta voisi vähentää. Pelillisessä näyttelyssä kävijä pääsee korjauspajassa pidentämään tuotteiden elinkaarta, uusiotuotepajassa luomaan uusiotuotteita ja keksijäpajassa kehittämään esineitä kestävästi.

Kiertotehtaan konkreettiset vinkit kaikille: Mieti mitä todella tarvitset? Hanki kestävästi tuotettuja tavaroita ja palveluita. Pidä tavaroista hyvä huoli, niin ne pysyvät pitkään käytössä. Lainaa ja vuokraa. Hanki vain tarpeeseen; myös käytettyä ja käytetystä tehtyä. Jos jätettä syntyy, kierrätä se.

Suomen ympäristökeskuksen lisäksi Heurekan kiertotalousasiantuntijoina toimivat Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, HSY, Kierrätyskeskus, Metsäteollisuus ry, Neste Oyj, Sitra, UPM, VersoWood ja VTT. Näyttely on esillä Heurekassa toistaiseksi.

Lisätietoja

  • Circwaste-hankkeen johtaja ja tutkija Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, puh. 029 525 1437
  • Heurekan Kiertotehdas-näyttely

  • Tulosta sivu