© Adobe Stock
Kertakäyttömuovit ovat nimensä mukaisesti muovituotteita, joita käytetään vain lyhyen aikaa ja vain kertaalleen ennen kuin ne päätyvät jätteeksi. Arviolta 40 prosenttia kaikista kulutetuista muovituotteista on kertakäyttöisiä.
Yleisimpiä kertakäyttöisiä muovituotteita ovat muovikassit ja -pussit, erilaiset muovipakkaukset, pillit, aterimet ja astiat sekä käsineet. Myös savukkeiden suodattimet on tehty pääosin muovista.
Kertakäyttöisten muovituotteiden ja muovipakkausten osuus roskaantumisessa on merkittävä, ja useissa tutkimuksissa on osoitettu niiden vaikuttavan haitallisesti sekä maalla että vedessä eläviin eliöihin.
Muovien hajoamisen myötä syntyvien mikromuovien vaikutukset ihmisten terveyteen eivät ole vielä täysin selvillä.
Helsingissä kahdella eri puistoalueella toteutetussa roskatutkimuksessa styrox-muovinkappaleet ja tupakantumpit olivat yleisimmät roskatyypit, kun tupakantumpit ovat olleet yleisin roskatyyppi Suomen rannoilla tehdyissä rantaroskatutkimuksissa.
COVID-pandemian aikaan ympäristöön on ilmaantunut uusi, näkyvä muoviroskatyyppi, nimittäin kasvomaskit. COVIDin myötä ympäristöstä on löytynyt myös aiempaa enemmän take away- ateriapakkauksia ja -mukeja.
Kertakäyttömuovien ympäristöhaittojen vähentämiseen useita keinoja
Koska osa kertakäyttömuovituotteista päätyy ympäristöön aiheuttaen monia haitallisia vaikutuksia eliöstölle, on EU:ssa päädytty rajoittamaan ympäristöstä useimmin löytyvien muovituotteiden käyttöä erillisellä, myös Suomea koskevalla SUP-direktiivillä. Meillä direktiivi on pantu toimeen erillisellä asetuksella.
Lisäksi muun muassa ateriapakkausten ja mukien määrää pyritään vähentämään kaupan sekä elintarvike, majoitus- ja ravitsemusalan kanssa tehtävien vapaaehtoisten Green deal -sopimusten avulla.
Suomi on sitoutunut myös eurooppalaiseen muovisitoumukseen, jossa yhtenä tavoitteena on vähentää neitseellisestä raaka-aineesta eli ei kierrätysmateriaalista valmistettujen muovituotteiden ja pakkausten määrää vähintään 20 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.