Årets Vandringspris till Fazers xylitolfabrik – pionjärföretaget tillverkar industriellt xylitol av havreskal

Nyhet 28-04-2021 kl. 17.28
© Liisa Eerola / Fazer

Årets Vandringspris går till Fazers xylitolfabrik. Fazer bygger en globalt sett unik produktionsanläggning i Lahtis där man tillverkar xylitol av havreskal. Anläggningen är ett praktexempel på innovationer i den moderna cirkulära ekonomin. Vandringspriset lyfter varje år fram aktörer eller projekt som framgångsrikt främjar cirkulär ekonomi. Pristagare utses av projektet Circwaste, som koordineras av Finlands miljöcentral.

Generaldirektören för Finlands miljöcentral Leif Schulman överlämnade torsdagen den 22 april 2021 i samband med webbseminariet Hållbar tillväxt i kommunerna – finansiering och lösningar ett virtuellt diplom till Anna Nicol, projektledare för Fazers xylitolfabrik. På webbseminariet presenterades finansieringsmöjligheter och lösningar för att främja cirkulär ekonomi, naturvärden och social hållbarhet samt för att bekämpa klimatförändringar.

”Jag beslutade att i mitt val betona storskalighet och långt framskridet utvecklingsarbete. Fazers nya xylitolfabrik tas i bruk under 2021. Fabriken använder företagets egen biprodukt, havreskal, som råvara och visar därmed upp möjligheterna med cirkulär ekonomi i industriell skala. Detta innebär samtidigt främjande av både ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Dessutom skapar xylitolfabriken över 30 nya arbetsplatser i Lahtis, vilket visar på framsteg även med social hållbarhet”, konstaterar Leif Schulman, generaldirektör för Finlands miljöcentral. ”Sammantaget utgör Fazers xylitolfabrik ett praktexempel på lösningar som vi behöver för ett hållbarhetsgenombrott i samhället.”

Fazer investerar 50 miljoner euro i xylitolfabriken. Investeringen stöder bolagets strategiska mål att vara en föregångare inom växtbaserade matlösningar.

”Detta innebär ett fantastiskt erkännande av det arbete som vi på Fazer gör för cirkulär ekonomi och hållbarhet. Vi är den första industriella aktören i världen som använder havreskal till tillverkning av en mervärdesprodukt. Det rör sig om en betydande biprodukt inom livsmedelsindustrin. Det är fantastiskt att ta fram ett nytt användningsområde för havreskal samtidigt som det möjliggör ett återgå på marknaden av xylitol av inhemskt ursprung. Vi känner oss djupt hedrade av att få motta detta pris”, konstaterar Anna Nicol på Fazer Lifestyle Foods, projektledare för Fazers xylitolfabrik.

Xylitol av havreskal med ny teknologi

Fazers xylitol tillverkas av havreskal, en biprodukt i havrekvarnar. Xylitolfabriken uppförs intill Fazers havrekvarn i Lahtis: fabriken blir världens första xylitolfabrik med råvara hämtad från företagets egen produktion. Tillverkningsprocessen är unik då havre aldrig tidigare utnyttjats för kommersiell tillverkning av xylitol.

Havreskalmassan från xylitolfabriken blir till bränsle för Lahti Energias nya biovärmeanläggning som byggs intill. Där blir massan till förnybar värme- och elenergi för Fazers fabriksområde, vilket därmed minskar fabrikens miljöavtryck.

”För att cirkulär ekonomi ska fungera i verkligheten måste vi tänka om värdekedjorna – vi behöver kunna se biprodukter som en råvara och ta hänsyn till detta redan när processerna byggs upp. Fazers nya process för xylitoltillverkning av inhemsk havrebaserad biprodukt är ett praktexempel på hållbar företagstillväxt”, berättar Tuuli Myllymaa, projektledare för Circwaste vid Finlands miljöcentral.

Den globala efterfrågan på xylitol växer snabbt och uppskattningsvis 90 procent av den xylitol som produceras på Fazers xylitolfabrik kommer att exporteras för användning i livsmedels-, kosmetik- och läkemedelsindustrierna.

Fazer sysselsätter idag över 700 personer i Päijät-Tavastlands landskapscentrum. Fabriken, som tas i bruk under 2021, har redan skapat 30 nya arbetsplatser i Lahtis. Den bidrar dessutom indirekt till ökad sysselsättning.

Fazers xylitolfabrik i Lahtis. © Robert Orthén / Fazer

Circwaste-vandringspriset

Projektet Circwaste delar årligen ut Vandringspriset för cirkulär ekonomi tillsammans med en prestigefull jury med varierande medlemmar. Vinnaren väljs ut bland bidrag som lämnas in via Materiaaliloikka-internettjänsten. Materiaaliloikka (Materialklivet) är en internettjänst som uppmuntrar alla finländare – såväl samfund som privatpersoner – att övergå till renare och energieffektivare sätt att producera varor och tjänster som sparar på naturresurser. Åtgärderna kan vara utförda av en kommun, ett företag, ett samfund eller en privatperson. Den belönade får ett diplom och publicitet. Den första vinnaren av Vandringspriset valdes 2019 av Lea Kauppi, generaldirektör för Finlands miljöcentral.

Mer information

  • Direktör Anna Nicol, Fazer Lifestyle Foods, fornamn.efternamn@fazer.com, tfn 050 383 7735
  • Projektledare för Circwaste-projektet Tuuli Myllymaa, Finlands miljöcentral SYKE, tfn 0295 251 437, fornamn.efternamn@syke.fi

  • Skriv ut sidan